De historie van de dug-out

De historie van de dug-out

Hoe zagen de dug-outs er vroeger uit? Waarom zijn er eigenlijk dug-outs? Hoe zaten de wisselspelers, coach en trainers er vroeger bij? 

De voorloper van de dug-out was niets anders dan simpel veldbankje of wat stoelen aan de zijkant van een sportveld c.q. stadion waar coach en/of trainer plaats namen. Eind jaren vijftig deed pas de bekende no-nonse bakstenen dug-out zijn intrede, die je vandaag de dag nog steeds rond voetbalvelden ziet staan. Deze dug-outs zijn ingegraven als tweede wereldoorlog kust uitkijkposten en hebben een typisch geur. Waarom de dug-outs zo gebouwd werden is een raadsel, maar het moge duidelijk zijn dat de coach vanuit deze lage uitkijk positie een beperkte kijk had op wat er op het veld gebeurde. Een voordeel was dat je precies wist welke spelers zijn veters wel of niet goed gestrikt had, iets dat ze in die tijd wel konden waarderen. In die vervlogen dagen bood de dug-out slechts ruimte voor drie; coach, wisselspeler en trainer. Deze laatste werd belast met het verstrekken van alle gezondheidszorg, gewapend met een emmer en spons en de medische kennis van een glazenwasser. Naast de baksteken modellen volgende al gauw de houten versie met een langwerpige rechthoekige vorm en een plat soms licht schuin aflopend dak van kunststof. Met de intrede van regelgeving inzake dug-outs werden de afmetingen alsmede het aantal spelers op de bank vergroot.

Na het heizel drama in 1985 zijn een groot aantal stadion gestaag gerenoveerd, om te voldoen aan de nieuwe regelgeving van de UEFA. Dit heeft een er o.a. voor gezorgd dat de aluminium dug-outs voorzien van polycarbonaat platen de oude stenen uitkijkposten is gaan vervangen. De laatste 10 jaar is het aantal modellen alsmede de extravagante opties passende bij de voetbalwereld toegenomen. De dug-out is een ontspannen ruimte die steeds vaker plaatst biedt aan meer dan 11 personen bestaande uit wisselspelers, coach, trainer, assistent-trainers en medische staf. Vroeger was het de aannemer die de bouw van de dug-out verzorgde, tegenwoordig is het een op zich zelf staande branche geworden. Leveranciers als ERMA Sport, Schaper, Respo en nu ook Your Sport Deal hebben de markt op zijn kop gezet. De klant is koning en de keuze is enorm, verschillende soorten, afmetingen, zitgelegenheid en kleuren. Tegenwoordig bepaalt de dug-outs mede de uitstraling van het sportveld c.q. stadion.

Een korte impressie van de dug-outs door de jaren heen:

Ajax dug-out vroeger         Dug-out historie ajax         Oude dug-out honkbal

Dug-out stoeltjes        Dug-out steen        dug-out bier

Plan adviesgesprek

Heb je vragen over bepaalde producten of heb je advies nodig, plan dan een adviesgesprek in en wij informeren je over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen formulier voor YourSportDeal

Offerte aanvragen

Wil je meer informatie over onze producten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag nu een offerte aan en onze specialisten zullen je verder helpen.