Nieuwe opzet pupillenvoetbal

Nieuwe opzet pupillenvoetbal

Mogelijke wijziging pupillenvoetbal

De KNVB gaat deze periode op bezoek bij verschillende voetbalverenigingen om de plannen door te nemen voor nieuwe wedstrijdvormen van het pupillenvoetbal. De doelstelling van de KNVB is het voetbal toegankelijk en plezierig te maken voor iedereen en daarnaast spelers op de leiden voor (internationaal) topniveau. Het idee is dat pupillen vaker aan de bal komen. Om dit te verwezenlijken is het plan nu om de wedstrijdvormen voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar aan te passen aan de leeftijd. Hoe jonger de kinderen, des te minder spelers en des te kleiner de afmetingen van de velden. De KNVB wil de voetbalvereniging betrekken bij de plannen en informeren over de achterliggende gedachte.

Huidge opzet
• Voor de onder 6 en onder 7 (minipupillen) is er de 4 tegen 4 wedstrijd­vorm. Deze mag gespeeld worden op flexibele veldafmetingen van maximaal 40 bij 30 meter en minimaal 30 bij 20 meter.
• Voor de onder 8 tot onder 11 (F­pupillen en E­pupillen) geldt dat ze 7 tegen 7 spelen op een half speelveld. Het spelen van wedstrijden 7 tegen 7 gedurende vier jaar moet richting geven aan en structuur brengen in het handelen van spelers.
• Onder 12 (eerstejaars D­pupillen) spelen de 11 tegen 11 vorm. Dit kent veel wijzigingen ten opzichte van de tot dan toe vertrouwde 7 tegen 7. Zo wordt er bij 11 tegen 11 op een heel speelveld, met officiële afmetingen, gespeeld en wordt een nieuwe spelregel ingevoerd: de buitenspelregel.

Recent zijn er nog nieuwe wedstrijdvormen bij gekomen: Twin Games, Fair­Play en 9 tegen 9. Fair­Play­ competities hebben de volgende uitgangspunten:
1. Kinderen zelf te laten beslissen zonder scheidsrechter;
2. Ouders/fans op afstand naar de wedstrijd te laten kijken;
3. Trainers in een gezamenlijk coachvak te laten staan en op deze manier het spel te laten ‘begeleiden’.

Het veldonderzoek liet zien dat het aantal voetbalhandelingen per speler toeneemt naarmate er minder spelers op het veld staan. Dit lijkt ook het geval te zijn bij een verkleining van het veld. Doordat er maar weinig spelers op het veld staan, moeten alle spelers wel geconcentreerd en betrokken zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat iedereen vaak aan de bal komt en daarmee de kans krijgt om te scoren.

Opbrengsten voor de kinderen
Het gehele onderzoek naar de optimale wedstrijdvormen staat in het teken van de jeugd­ speler: zowel de verhoging van het spelplezier als ontwikkeling als voetballer was de doelstelling. Met de nieuwe wedstrijdvormen zorgen we ervoor dat deze de kinderen in staat stellen het spel zo te spelen dat ze datgene leren en ontwikkelen wat past bij de ontwikkelfase van het kind.

Onderzoeksrapport KNVB

 

Nieuwe vormen
De optimale wedstrijdvormen zijn nog niet af en zullen gefaseerd in het seizoen 2016­ 2017 aan de verenigingen worden geïntroduceerd. Onder andere door middel van pilots worden de nieuwe wedstrijdvormen in het najaar van 2016 samen met clubs gemonitord en waar nodig nog verder onderzocht. Meer onderzoek gaat daar nog invulling geven aan de overige variabelen die horen bij de inrichting en organisatie van wedstrijdvormen.

2 tegen 2
Veldafmeting 20x15mtr
Benodigde voetbaldoelen: 3x1mtr
6jr 

4 tegen 4
Veldafmeting 30x20mtr
Benodigde voetbaldoelen: 3x1mtr
7jr

6 tegen 6
Veldafmeting 42,5x30mtr
Benodigde voetbaldoelen: 5x2mtr (pupillendoel)
8/9/10jr

8 tegen 8
Veldafmeting 64x42,5mtr
Benodigde voetbaldoelen: 5x2mtr (pupillendoel)
11/12jr

Vervolg richting 2017/2018

-sep/okt 2016 Informeren van alle verenigingen
-sep/nov 2016 Alle verenigingen mogen pilots uitvoeren
-okt-dec 2016 Enquete onder verenigingen
-dec 2016 Resultaten verzamelen
-jan 2017 Bekendmaking nieuwe wedstrijdvormen
-jan 2017 Alle verenigingen worden geinformeerd

Bron: Onderzoeksrapport Optimale wedstrijdvormen pupillen: onder 6 tot onder 12 - KNVB (2016)

Plan adviesgesprek

Heb je vragen over bepaalde producten of heb je advies nodig, plan dan een adviesgesprek in en wij informeren je over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen formulier voor YourSportDeal

Offerte aanvragen

Wil je meer informatie over onze producten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag nu een offerte aan en onze specialisten zullen je verder helpen.