Veiligheid dug-outs

Veiligheid dug-outs

De gemeentes in Friesland zijn nu actief dug-outs aan het inspecteren op instortingsgevaar, aldus diverse media berichten over dug-outs. In de rest van Nederland is het nog angstvallig stil, hier sugereren we overigens niet mee dat er geen inspecties plaats vinden. Ongetwijfeld dat er hier en daar nu goed gecontroleerd wordt naar de kwaliteit van bestaande stenen dug-outs op sportvelden, maar hoe staat het over een aantal jaar met deze controles?

Ad-hoc wordt er nu gecontroleerd, maar dit is geen structurele oplossing voor de lange termijn. Een volgend ongeluk is door gebrek aan regelgeving niet uit te sluiten. Sportclubs hoeven wat betreft het bouwen van dug-outs niet aan bouweisen te voldoen. Langs het veld zou bij wijze van spreken zelfs een kartonnen doos neergezet kunnen worden. Hier moet verandering in gebracht worden door de overheid of de sportbonden (KNVB, KNHB en de KNKB) moeten zelf het initiatief nemen en de stenen dug-outs verbannen.

Een mogelijk oplossing waar wij volledig achterstaan is het het verbieden van stenen dug-outs en eisen gaan stellen aan aluminium- en stalen dug-outs voor de inrichting van sportvelden. Door simpele regels te formuleren kunnen ongelukken zoals vorige week in Friesland voorkomen worden.

- Dug-outs voorzien van een minimale hoogte van 1,90 meter waardoor het vrijwel onmogelijk is voor kinderen om er op te klimmen.
- Dug-outs met een platdak uitsluiten ongeacht het materiaal.
- Dug-outs moeten uitgevoerd worden met policarbonaat platen of een vergelijkbaar alternatief dat maximaal x kilo weegt. Mocht dan toch iemand het voor elkaar krijgen om op een
dug-out te gaan zitten, zal hierdoor de schade veroorzaakt door instorting minimaal zijn.
- Dug-outs moeten voorzien worden van een keurmerk. Het keurmerk moet onafhankelijk zijn en eisen stellen aan de kwaliteit van de constructie, afwerking en materialen. Alleen
producenten met dit keurmerk mogen nog dug-outs verkopen aan Nederlands sportclubs en verenigingen. Hierdoor blijft de kwaliteit van de dug-outs op Nederlandse bodem
gewaarborgd.
Wij zijn heel benieuwd wat er de komende maanden gaat gebeuren op het gebied van regelgeving en blijven het onderwerp nauw volgen. Tot die tijd kunnen we niets anders blijven doen dan veilige en betaalbare voetbal dug-outs van alumininum en staal verkopen aan voetbalclubs.

Wordt vervolgd!

Plan adviesgesprek

Heb je vragen over bepaalde producten of heb je advies nodig, plan dan een adviesgesprek in en wij informeren je over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen formulier voor YourSportDeal

Offerte aanvragen

Wil je meer informatie over onze producten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag nu een offerte aan en onze specialisten zullen je verder helpen.