Voetbal en voetbaldoelen, de geschiedenis

Voetbal en voetbaldoelen, de geschiedenis

Het voetbal is in vele landen ontzettend populair geworden maar hoe is dit spel eigenlijk ontstaan? Werd het voetbal vroeger niet anders gespeeld dan nu? En hoe zagen de voetbaldoelen er toen uit? In dit blog gaan wij in op de geschiedenis van voetbal; verschillende vormen van voetbal en natuurlijk de voetbaldoelen.

Geschiedenis van het voetbal
Het lijkt allemaal in China te zijn begonnen. Ruim 2000 jaar geleden werd er daar een spel gespeeld wat wel op het huidige voetbal lijkt. Dit spel heette China Tsung Chu, letterlijk vertaald "schop bal". De voetbaldoelen werden toen gemaakt van bamboestokken en waren niet anders dan paal en lat omgedoopd tot voetbaldoel. De Grieken en de Romeinen bedachten iets later nog een andere variant hierop waarbij ook de handen gebruikt mochten worden. Natuurlijk werden er ook toen regelmatig regels veranderd maar in de 16e eeuw begon het al iets meer te lijken op het voetbal zoals we dat nu kennen. 

Rond 1600 werd in Engeland het 'dorpenvoetbal' gespeeld. Het dorp wat de "voetbal" in het eigen dorp kreeg werd uitgeroepen tot winnaar. Er was hierbij dus geen sprake van een voetbalveld of voetbaldoelen. Een vrij bijzondere vorm van het spelletje dus waarbij het eindstation van de bal fungeerde als voetbaldoel.

Eind 1800 werd er geprobeerd om een aantal regels op te stellen om zo meer duidelijkheid en eenheid te krijgen in de verschillende vormen voetbal die toen in omloop waren. Deze voetbalregels hebben de beroemde naam Cambridge rules meegekregen. Mede door deze regels werd in 1854 de echte voetbal geïntroduceerd. Natuurlijk was er ook toen genoeg weerstand op de regels die geintroduceerd werden. Waarschijnlijk was het een gewenningsproces want uiteindelijk in 1877 zijn al deze voetbalregels geaccepteerd. Dit was het begin van het moderne voetbal van wat we nu kennen. Rond 1900 werd ook de onpartijdige scheidrechter ingezet om het voetballen meer te begeleiden. Pas vanaf 1954 wordt er in Nederland betaald voetbal gespeeld.

Voetbal vroeger

Geschiedenis van de voetbaldoelen
Waar er vroeger vooral werd gespeeld met bamboestokken (China) als voetbaldoelen waren de doelpalen in een later tijdperk voornamelijk van hout. Ook tegenwoordig zie je vaak nog zelfgefrabiceerde voetbaldoelen bij onderlinge buurtwedstrijdjes van de jeugd waarbij twee flessen of twee jassen vaak gebruikt worden als voetbaldoel.

Een voetbaldoel (goal) wat je tegenwoordig ziet op een voetbalveld is voor senioren 2,44 meter hoog en 7,32 meter breed. De palen mogen van elk materiaal gemaakt zijn, maar zijn vaak gemaakt van aluminium. Ook zijn de meeste vormen gewoon toegestaan; voetbaldoelen met een ovaal-, rond- of vierkant profiel. De palen moeten even dik zijn als de lijn waar ze op staan en dus maximaal 12 centimeter in doorsnee (dit is de maximale dikte van een lijn).

Meer weten over de voetbaldoelen van Your Sport Deal? kijk dan even op onze voetbaldoelen pagina.

 

Plan adviesgesprek

Heb je vragen over bepaalde producten of heb je advies nodig, plan dan een adviesgesprek in en wij informeren je over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen formulier voor YourSportDeal

Offerte aanvragen

Wil je meer informatie over onze producten of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag nu een offerte aan en onze specialisten zullen je verder helpen.